Mondzorg Alkmaar
Louis Couperusstraat 7
1822 LE Alkmaar
  072 - 520 33 85
   
Louis Couperusstraat 7 | 1822 LE Alkmaar | T: 072-5203385

Kwaliteit

Het team van Mondzorgpraktijk Alkmaar is:

 • Lid van de NVM de Nederlandse vereniging van mondhygiënisten
 • Ingeschreven bij de KRM kwaliteitsregister mondhygiënisten

 

KRM

Het Kwaliteitsregister Mondhygiënisten hanteert strenge eisen, zoals voldoende werkervaring en het volgen van verplichte (na)scholing. Hierdoor beschikken wij altijd over de laatste kennis op het gebied van de ontwikkelingen in de mondzorg. Het KRM controleert door middel van een steekproef of een mondhygiëniste voldoet aan de gestelde eisen. Om in het kwaliteitsregister geregistreerd te staan, zijn wij verplicht om accreditatiepunten te behalen door middel van het volgen van cursussen, congressen en wetenschappelijke presentaties. Het team van Mondzorg Alkmaar voldoet aan deze eisen en neemt ook deel aan de Intercollegiale Toetsingsgroep (ICOgroep).

 

Intercollegiale toetsing

Binnen een Intercollegiale Toetsingsgroep (ICO groep) wordt aan de hand van verkozen onderwerpen met een aantal collega's de eigen werkfuncties en die van andere groepsleden beoordeeld. Met als doel de kwaliteit van de behandeling te bevorderen.

Dementie

Zo'n 12.000 mensen in Nederland krijgen dementie voordat ze 65 jaar zijn. Dit aantal stijgt de komende jaren explosief. Dit maakt dat dementie volksziekte nummer 1 aan het worden is.

Hoe wij als samenleving omgaan met dementie is een belangrijk vraagstuk. Mensen met dementie zijn de eerste jaren uitstekend in staat om zelf de regie te houden. Het is voor hen belangrijk dat zij zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen in de maatschappij. We willen niet dat zij stoppen met activiteiten omdat ze onzeker worden door de dementie en thuisblijven. Daardoor vereenzamen ze. Dat gun je niemand. De diagnose dementie is al vervelend genoeg. Daarom willen we er samen voor zorgen dat zij zo goed mogelijk kunnen blijven meedoen in de samenleving, ondanks hun ziekte.

Dit vraagt om begrip en hulp van ons en de samenleving. Daarom is het belangrijk dat ook wij dementie kunnen herkennen en weet hoe je mensen met dementie kunt helpen.

Naar aanleiding van dit probleem hebben wij een aantal trainingen gevolgd op het gebied van mondzorg bij ouderen in het algemeen en de dementerende ouder wordende in het bijzonder.

In juli 2018 ontvingen wij als Mondzorg Alkmaar het certificaat Dementievriendelijk.

Dementievriendelijk is:

 • Dementie kunnen herkennen
 • Weten hoe je iemand met dementie kunt helpen
 • Oog hebben voor wat mensen met dementie nog wél kunnen
 • Dementie bespreekbaar maken

Dit betekent dat wij ons inzetten om een veilige omgeving te bieden voor al onze klanten, ook als zij dementie hebben.

 

       

 

Waarom is mondverzorging en professionele reiniging van het gebit belangrijk voor mensen met dementie?

Bij mensen met dementie gaat de algemene gezondheid, maar zeker ook de mondgezondheid langzaam maar zeker achteruit. Het poetsen van de tanden of de gebitsprothese wordt simpelweg vergeten, of men weet niet meer hoe het moet. Tevens is het vaak zo dat er een droge mond ontstaat, als bijwerking van medicijngebruik. Het gevolg is dat er veel gaatjes ontstaan en het tandvlees raakt ontstoken. Hierdoor wordt goed eten, slikken en praten bemoeilijkt en ligt een slechte adem op de loer.

Een pijnlijke mond, slechte staat van tanden en kiezen of een slecht passende gebitsprothese kan ervoor zorgen dat kauwen en slikken bemoeilijkt wordt waardoor men slecht eet. Dit kan weer lijden tot ondervoeding en onvoldoende weerstand. Tevens is het voor zowel de dementerende als de familie fijn om te kunnen praten en knuffelen zonder dat bijvoorbeeld een slechte adem dat in de weg staat!

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een verminderde mondgezondheid gerelateerd is aan een verhoogd risico van achteruitgang van de geestelijke vermogens. Goed kunnen kauwen is dus een belangrijke functie om dementie uit te stellen en te vertragen.

Een slechte mondgezondheid kan tevens ernstige gevolgen hebben voor de algemene gezondheid,
zoals bijvoorbeeld:

 • Longontsteking; via ontstekingen in de mond kunnen ziekmakende bacteriën eenvoudig in de longen en bloedbaan terecht komen.
 • Hart- en vaatziekten; mensen met een ontsteking in de mond hebben meer kans op hart- en vaatziekten
 • Moeilijk in te stellen Diabetes; ontstekingen in de mond kunnen het onder controle houden van diabetes bemoeilijken, andersom kan diabetes zorgen voor grotere kans op ontstekingen in de mond.

Een mondhygiënist kan een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van personen met dementie doordat probleemgebieden tijdig opgespoord worden en professionele reiniging erger kan voorkomen.

Onderstaand de meest voorkomende mondproblemen waar de mondhygiënist iets aan kan doen:

 • Ontstekingen
 • Tandbederf
 • Afgebroken gebitselementen/stompjes onder de prothese
 • Slechte adem

Samen met mantelzorgers en zorgverleners zorgen wij ervoor dat mensen met dementie de (mond)zorg krijgen die zij verdienen!

 

Home E-Mail Formulier Powered by CMSimple Template: ge-webdesign.de Login

nach oben